De veranderbegroting van een ziekenhuis

Voor een groot ziekenhuis (overigens niet hetzelfde ziekenhuis als het artikel over portfoliomanagement) in de regio Rotterdam werden we gevraagd om overzicht aan te brengen in de meer dan 200 projecten die zij zeiden te doen. 200??? Dat is wel heel veel voor een organisatie. Wat er in de meeste ziekenhuizen gebeurt is dat er ieder jaar een bedrag voor investeringen wordt gereserveerd. Deze investeringen gaan vaak over het vervangen van machines, apparaten of verbouwingen. Vaak zijn dit projectmatige trajecten die inzet vraagt van meerdere afdelingen. Na een kort onderzoek bleek dat er een investeringscommissie actief is die vooral kijkt naar het nut van de ingekomen aanvragen, maar die niet kijkt naar de lopende projecten en de capaciteit van de afdelingen die een bijdrage aan het projectresultaat moeten leveren. Ook was er verbazing van de aanvragers dat ze zolang moesten wachten op capaciteit, ze hadden toch geld gekregen?
Wat we hebben gedaan is in kaart gebracht om welke trajecten het allemaal gaat. Daarbij hebben we een onderscheid aangebracht in investeringen die een projectmatige aanpak behoeven en investeringen waarbij er alleen iets wordt gekocht en er geen capaciteit nodig is. Daarnaast is er een heidag geïntroduceerd waarbij alle aanvragers de plannen voor het volgend jaar nader kunnen toelichten. Het publiek bestond uit afdelingen die capaciteit aan projecten leveren. Op die manier ontstond een dialoog tussen de aanvragers en de realisatie alvorens er geld werd aangevraagd. In deze dialoog ontstond dus vanzelf het gesprek over investeringen met en zonder capaciteit.
De deelnemers van de heidag stelden een advies op aan de investeringscommissie. Dit advies werd meegenomen in het eigen oordeel van de commissie waardoor er eind oktober een afgestemde begroting over de investeringen en de projecten kon worden opgeleverd. Mocht je meer willen weten over deze opdracht, neem dan vooral contact met ons op.